Öncelikle, şu anki dileğim bu yazıya hamileyken ya da doğumdan sonra halihazırda yanınızda yardım edecek birileri varken rastgelmiş olmanız… Neden? Çünkü anlatacaklarım doğum sonrasına hazırlıklarla ilgili. Özel olarak eğildiğim konu ise doğum sonrası mutfak meseleleri…

Doğumdan sonra sağlıklı beslenmeniz gerek. Önceki kötü alışkanlıklarınızı unutun. Siz artık bir annesiniz, geçiştirmek yok, öğün atlamak yok, abur cuburla günü geçirmek, su yerine çay-kahve içmek yok… Yediğiniz, içtiğinizi sütle bebeğe aktarıyorsunuz. Artık zaman dikkat zamanı. “Ne yersek oyuz.” misali “Ne yer, içerseniz, sütünüz de o.”

mutfaksirlari.com
mutfaksirlari.com

Peki, uykusuzlukla mücadele edip zamanla yarışırken yemek yapmaya vakti nereden bulacaksınız? Bence doğum öncesi hazırlıklarla. İşte liste geliyor:

Doğum öncesinde:

1-  Derin dondurucunuza barbunya, bezelye gibi önceden ayıklandığında pratik yemeklere dönüşen sebzeler koyun. Bunlar ayıklanmış olduktan sonra gerisi düdüklüde çok kısa sürede sofraya kurulmuş mis gibi sulu yemekler…

2- Genelde birçok sulu yemeğin özü aynı, neler konur? Soğan, sarımsak, biber vs. İnanın, “Amanın, bebek ha uyudu, ha uyandı.” derken soğan doğramak, sarımsak ayıklamak bile iş olur o günlerde. Soğanı yemeklik doğrayın, buzdolabı poşetlerine paylaştırın, sarımsakların kabuklarını soyun, derin dondurucu da tutun. Bunlar zamanında elinize geliverince bana dua edeceksiniz.

3- Evde tarhana, erişte vb. kolay hazırlanan ama bir o kadar da besleyici olan geleneksel ürünlerimizi bulundurun. Yörenize göre belki sizin de “Şunu da bu listeye ekleyebilirsiniz.” diyecekleriniz vardır, lütfen yorumlarınızla bunları paylaşın.

4- Derin dondurucunuza ev böreği, kek, kurabiye, gözleme vb. hamur işleri atın. Hem canınız çektiğinde içinde ne olduğunu bildiğiniz hamurişleri bir ısıtma süresi kadar yakın olur, hem de aniden bastıran misafirlere karşı bir kalkandır bunlar :)

yemek-tarifi.info
yemek-tarifi.info

5- Bu dönem bol protein almalısınız. Önceden hazırlanmış, pişirilmeye hazır köfteler candır, her derde devadır…

6- Kuru fasülye, nohut, yarma (dane, buğday vb. isimleri var yöreden yöreye değişen, Prof. Karatay’ın da baştacı bu besin) vb. yiyecekleri haşlayın, yine yemeklik miktarlarda poşetlere ayırarak derin dondurucuda saklayın. Bunlar da hem çok önemli protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynağı, hem zamanı gelince elinizde oluverir. “Akşamdan suya koymayı unutmuşum.” vs. derdi yok. Nohutu pilavlara, çorbalara, salatalara da çözüp çözüp kullanabilirsiniz.

7- Sarma… Eveeet, bu da benim baştacım :) Yaprakları süper kalsiyum kaynağı, sarması mesele, yemesi şahane, memleketimin en güzel yemeklerinden olan sarmayı sarın, sardırın, dolaba atın, zamanı gelince sosuyla pişirir ballandıra ballandıra yersiniz.

Bunlar, yine doğum sonrası yemek yetiştirme telaşım sırasında kendime çıkardığım dersler. Tüm taze anneler faydalansınlar, işe yaradıkça beni duayla ansınlar istedim;)

Sizin de bu yedi öneriye ilave etmek istedikleriniz varsa lütfen yorumlara yazın. Bu yazım ne kadar çok hamileye ulaşırsa o kadar amacına ulaşmış olur, lütfen paylaşın, hamilelere anlatın.

Sizleri seviyorum. Afiyet olsun!

Not: Bu yazı yararlı olduysa “Sütüm artsın derken kilo alıyorum!!!” başlıklı yazıyı da beğenebilirsiniz.

Uykusuz Anne 

 

başlık foto kaynak: Pickle Cracking herself up by DaleenSimon on Flickr
2 thoughts on “Doğum Sonrası için Cankurtaran 7 Öneri”
  1. + Kavrulmuş yemeklik kıyma. Bu da can kurtarıcı oluyor. Standart zaten sogan, kıyma, tuz, karabiber. Tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine koyarak derindondurucuya atıyorum. Bezelye, nohut, karnıyarık, kıymalı yumurta, kıymalı makarna, kıymalı pogaça/börek için kullanıyorum. Tavsiye ederim.

  2. Kalan pilavları atmayın,buzdolabı poşetınde saklayın. Yayla çorbası için harika oluyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *