Yazımın başlığı ikiz bebeklerimi sadece anne sütü ile beslediğimi duyan bütün anne ve anne adaylarının bana en sık sorduğu soru. Bu nedenle ilk yazı konusu olarak emzirmeyi seçtim.

Çoğul gebelik olduğunu öğrendiğim ilk günden itibaren en çok kafama takılan konulardan biri, iki çocuğa birden sütümün nasıl yeteceği idi. Öncelikle “İkiz bebeklere sadece anne sütü vermek mümkün mü?” sorusunun cevabını aramaya başladım. Katıldığım bir eğitimde bir annenin 2.5 bebeğe yetecek kadar sütünün gelebileceğini öğrendim, mümkün olabileceğini öğrendikten sonra gerisi denemeye değerdi elbette.

Bunlar da benim emzirme deneyimlerim:

1) Asla stres yapmadım. Formül mama vermeye dünyanın en kötü olayı diye bakarsanız strese girersiniz. İlk günlerde vermek durumunda kalsanız bile geçici bir öğün diye düşünün stres olmayın, rahat olun. Siz rahat oldukça sütünüz gelecektir.

Sezaryen doğum ile dünyaya geldi bebeklerim ve ilk iki gün sütüm gelmedi. Hastane direk formül mama verdi sütüm olmadığından. İnanın hiç panik yapmadım. Eyvah çocuklar mama alıyor diye strese girmedim.

2) Sadece anne sütü vermeyi denedim öncelikle. Üçüncü günden itibaren sütüm geliyorken bebek dostu olmasına rağmen formül mama vermeye devam etti hastane, çünkü onlar sütün yetmeyeceğini düşünüyorlardı. Müdahale ettim. Hastaneden eve geldikten sonra da formül mama vermedim. Genellikle “sütün iki çocuğa yeteceğini zannetmiyorum” diye başlayan cümleler duyarsınız, bu çocuk aç diye mama vermeyi teklif edenler olur, aldırmayın, deneyin.

Aksi halde şöyle bir döngü başlıyor : Süt yetmiyor / yetmez !! → formül mama takviyesi → doymuş bebek → daha az anne sütü ihtiyacı → sütün gittikçe azalması → sütün gerçekten yetmemesi

3) Her istediklerinde emzirdim: Kendi ihtiyaçlarını ben dışardan belirlemeye kalkmadım. Saatlere takılmadım. İlk haftalarda en fazla 1.5 saat duruyorlardı sonra yeniden istiyorlardı. Her emdiklerinde 20 -25 dakika memede kalıyorlardı. Biliyorum çok yıpratıcı bir süreç ama dayanın. Hep bunun geçici bir durum olduğunu düşünün. İnanın geçecek, geçiyor…

Geceleri de aynı şekilde ne zaman istiyorlarsa besledim hiçbir zaman pışpışlayıp geri yatırmadım. Gece emzirmenin de süt üretimini arttırdığını duymuştum.

4) Her emzirmenin ardından mutlaka sağdım: Bu uygulamayı 6 hafta sürdürdüm. Bebeğin emme gücü tüm makinelerden daha güçlü olduğundan öncelikle bebeğin emmesi önemli. Sonra memeyi tamamen boşaltabilmek için hemen arkasından sağdım. Böylece hem meme tamamen boş olduğundan yeniden dolmak için faaliyet başlıyordu, hem de süt biriktiriyordum. Tahmin edeceğiniz üzere günümün çok büyük kısmı emzirme ve sağma arasında geçiyordu :)

5) Gerçekten doymadığını düşündüğüm anlarda formül mama yerine biriktirdiğim sütlerden ısıtıp verdim.

6) Geceleri bir kere 3 saat kesintisiz uyuyabilmem için, bir öğünü eşim ya da annem gündüz sağdığım sütlerden verdi. Anne sütünün kalorisi düşük olduğundan bebeklerin çok sık uyanması normaldir. Bu durumu normal kabul edin.  Fakat bu sefer anne hiç dinlenememiş oluyor ve bu durum da süt artışını olumsuz etkiliyor.

7) İyi bir süt sağma pompası edindim. Hastane tipi süt sağma pompası kiraladım. Hastane tipi makineler çok güçlü çekiyor ve çok daha kısa sürede boşaltıyor.  Benim gibi tez canlı birisi için kurtarıcı oldu J.

Süt sağma pompası özellikle işe döndükten sonra çok önemli. Bebeklerim 3.5 aylıkken işe döndüm, çalışmaya başladıktan sonra da sadece anne sütü ile beslemeye devam ettim. İş yerinde her üç saatte bir mutlaka sağdım. 1.5 yaşlarındalar ben hala günde bir kez sağmaya devam ediyorum.

Eğer süt sağma pompanızın emiş gücünde azalma varsa mutlaka sağma aparatlarını değiştirin, yeniden güçlü sağmasını sağlayın.

8) Eğer bir göğsünüzden diğerine göre daha az süt geldiğini düşünüyorsanız o göğsünüzden daha fazla emzirin ki süt fazlalaşsın. Benim bir bebeğim diğerinden daha güçlü emiyor. O yüzden her iki göğsümü sırayla veriyorum ikisine de.

9) Memeyi doğru şekilde almaları için baştan çok uğraş verdim. Göğüs ucu ve areolanın büyük kısmı bebeğin ağzında olmalıdır. Doğru emzirmenin de sütü arttırdığını öğrenmiştim.

10) Yanımdan kocaman bir bardak su hiç eksik olmadı. Bol sıvı alımı olmazsa olmaz, özellikle su tabi ki.

11) Dengeli beslendim, hiç aç kalmadım.  “Ye sütün olsun” cümlelerine bolca maruz kalırsınız sabredin, stres olmayın :)

12) İlk dönemler çemen tablet kullandım.

13) İlk dönemler süt arttırıcı diye söylenen çaylardan içtim.

Eğer bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa, yeteli miktarda çiş/kaka yapıyorsa bunlar sütünüzün yettiğinin göstergesidir. Her ağlama açlık nedeniyle olmayabilir, uzun uyumaması açlık nedeniyle olmayabilir.

Bebeklerim şu an 18 aylıklar ve hala emmeye devam ediyorlar. Hedefimiz iki yaşına kadar anne sütüne devam etmek.

Poyraz’la Kuzey’in Annesi

Not1: Poyraz’la Kuzey’in annesi, ikiz annelerine yol göstermek için  artık ikiartiiki4.blogspot.com.tr‘de sizlerle yazılarını buluşturuyor. “Blogunu takip edin.” derim…

Not2: Bu yazıyı beğendiyseniz; “Sütüm artsın derken kilo alıyorum.” başlıklı yazı da ilginizi çekebilir.

foto kaynak: www.wallcoo.net

                     

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *