Yeni doğum yaptınız, emziriyorsunuz. Hiç anlatıldığı gibi değil, sizin bebeğiniz emiyor, uyuyor, uslu uslu takılıyor. “Daha olayın başında konuyu çözdüm ben, saatinde emziriyorum, saatinde uyutuyorum.” derkeeeeen… N’oldu birdenbire? Bebeğiniz sizden ayrılmak istemiyor, sürekli emmek istiyor, doymuyor, uyumuyor, memeden ayırınca mızıldanıyor… “İmdaaaaaat!!! Yoksa sütüm mü yetmiyor?” akla gelen ilk soru, “Mama vermeliyim.” akla gelen ilk çözüm… Durun!

“Büyüme atağı” diye bir şey duymuş muydunuz daha önce? İçinde bulunduğunuz dönem hızlı büyüme dönemi olabilir. O da nedir?

Bebek, kuş kadar doğuyor, ama ay be ay hızla gelişiyor her anlamda… Bu kolay olacak değil tabi ki… “Yesin de büyüsün.”  deriz.  İşte emip de büyüyecekleri dönem bu dönem… Peki, vücudunuz nereden bilsin daha fazla süt üretmesi gerektiğini? Beyne “Daha çok süt üret, süte ihtiyacım var!!!” diye mesaj gidecek ki süt miktarı artacak. Bu mesaj nasıl gider? Bu dönemde, bebek sürekli emmek ister, emdikçe beyne uyarı gider, “Süt lazıııımm…” İsteği dikkate alan beyin, annenin vücudundaki gerekli organizasyonu yapar ve süt yapımı artar, ama bunun beyin tarafından gerçek bir ihtiyaç olarak hissedilmesi için bir gün yetmez. Genelde 3 ila 5 gün sürer bu dönem… Sütünüz artınca bebeğiniz rahatlar ve “Uyusun da büyüsün.” dönemi başlar… Evet, müjde! Sizi çok yoran bu dönem elbette ki bebeği de çok yormuştur, artık daha uzun uyumalar başlar ve bir büyüme dönemi daha, sevimli birkaç cm boy, tatlı birkaç gr kilo alımı ve edinilen yeni bir yetenek ile (mesela dönebilmek, yürüyebilmek gibi:)) atlatılmış olur.

kristenhoneycutt.com
kristenhoneycutt.com

Bu dönem, anneyi gerçekten zorlar; ondan dolayı, mümkün olduğu kadar uyumaya, dinlenmeye, su içmeye ve sulu gıdalar tüketmeye çalışın. Vücudunuzun sesini dinleyin ki sütünüz artsın bir an önce.

Bu dönemin en büyük tuzağı ise sütünüzün yetmediğini sanıp mamaya sarılmaktır. Sabırlı olun, sütünüzün artmasına izin verin. Eğer bir haftadan uzun sürüyorsa sütünüzü sağın ve çıkan miktarı 2’ye bölüp 3’le çarpın, bu bebeğiniz emdiğinde yaklaşık olarak çıkacak miktardır, ayınıza göre miktarınız ortalamalardaysa sorun edecek bir şey yoktur, emzirmeye devam.

Bununla beraber, bebeğin her anını büyüme ataklarına da bağlamayın tabi, gözlemleyin, hasta mı, diş mi çıkarıyor, zaten biraz deneyimlenin, ağlamasının türünden, döneminin çeşitlerine kadar her şeyi ayırt edecek profesörlüğe ulaşacaksınız.

Bu dönemlerin her bebekte genel olarak yaşandığı zamanlar vardır:

Doğumdan sonra ilk 7-10 gün içinde, 2-3.haftalarda, 4-6. haftalarda, 3 aylıkken, 4 aylıkken, 6 aylıkken ve 9 aylıkken… Büyüme atakları ergenliğin bitimine kadar devam eder; ama artık bu dönemde emzirme söz konusu olmadığından açılan iştahlara dünyamızın diğer katı gıdalarıyla cevap verirsiniz, o buranın konusu değil :) Tabi, bunun yanında şöyle bir durum var: Bebekler kurulmuş saat değil, yukarıda verilenler genel geçer zamanlar, bunlar bebekten bebeğe değişir, yaşadığınızın büyüme atağı olup olmadığını anlamak için bebeğinizi takip etmelisiniz, bebeğinizi çocuk olunca, ergen olunca, yetişkin olunca bir ömür boyu takip edeceksiniz zaten :) Büyüme döneminde mi, hasta mı, sütünüz mü yetmiyor gerçekten bunu en iyi siz anlarsınız. İçgüdülerinize güvenin.

Bebeklerimiz büyüsün, tıpış tıpış yürüsün.

Not 1: Bebeğiniz, mamayla besleniyorsa da durum aynı, biberonun dibi göründüğünde yavrunun yüzünde “Ne yani? Bu kadar mı?” bakışının ardından “Açıımmm!” çığlıklarını görebilmeniz pek mümkün. Mamayı da arttırmalısınız.

Not 2: Bu yazıyı beğendiyseniz, “Sütüm artsın derken kilo alıyorum!” başlıklı yazı da size yardımcı olabilir.

Not 3: Bu yazımı da “Ablaaaa, bu kız doymuyor, mama mı versem?” şeklinde beni bebeğinin doğumunun 22. gününde arayan kardeşim Mediha’ya atfediyorum. Kuzum, aman deyim emzir, sık sık emzir.

Sevgiler,

Uykusuz Anne

 

Kaynaklar:
Kitap: Tracy Hogg - Bebek bakım sorunlarına mucize çözümler
Websitesi: kellymom.com/bf/normal/growth-spurts/
Foto: kristenhoneycutt.com

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *