Gebeliğin son dönemlerine doğru ilerliyorsunuz. Aklınızdaki sorulardan biri “Hastane çantasına neler koymalı?” ise basit bir liste için doğru yerdesiniz. Benim önerim, hastaneye giderken dünyaları götürmenize gerek yok, ihtiyacınız olacak şeyler çok belli ve aşağıda tarafımdan sıralanmış durumda zaten, bir de eğer hastaneniz kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerde değilse bazı ihtiyaçlarınızı çevreden de sağlayabilir yakınlarınız siz hastanedeyken, listede bunlara değindim madde madde zaten.

Listeden önce birkaç önerim olacak sizlere kabul ederseniz:

– Çanta hazırlığını son günlere bırakmayın, doğum bu, kurulmuş saat değil, bir kere 37. haftadan itibaren her an doğum yapabilirsiniz; bunu da geçtim, erken doğum herkesin başına gelebilir. Çevremde 40. haftada doğum Allah’ın emri gibi yaşayan hamileler var, yok öyle bir şey, 38. haftanın ilk günü yavrunuz dünyaya merhaba demek isteyebilir. Keyif onun keyfi… :)

– Doğuma ne götürürseniz götürün rahat olsun, topuklu, sıkı terliğin, ayakkabının, sizi rahat ettirmeyen ama allı pullu olduğu için sizi güzel gösterecek kıyafetlerin vs. işi yok bu çantada.

– Artık hep +1 diye düşüneceksiniz, bebeğinizin de bir çantası olacak.

– Büyük ihtimalle doğum sonrasında sık sık, çok terleyeceksiniz,  yanınıza pamuklu giysiler alın, bebeğinkiler zaten hep %100 pamuklu olacak. Satenle, polyesterle işiniz yok, söyleyim en baştan.

Anne için liste:

Çanta: Öncelikle, malzemeleri koymak için iyi bir çanta gerek tabi ki. Nedense, piyasadaki anne çantaları hep omuzdan taşımalı, ben de 2 çanta aldım, piyasaya kanıp omuzdan taşımalı, aman efendim ısı yalıtım gözü olan filan… Bence sırt çantası alın, ileride de hem bebeği, hem eşyalarını taşıyacağınız dönem çok pratik olur. İyi bir çanta seçin, paraya kıyın, çünkü uzun süreli kullanacaksınız, gözleri olsun, farklı türdeki malzemeleri, kolay erişmek isteyeceklerinizi vs. ayrı gözlere koyarsınız. Isı yalıtımı için ise bence zaten özellikle çalışıyor ve süt sağacak durumdaysanız özel bir çanta daha alacaksınız, ondan gerek yok. Aslında, katı gıdaya geçtikten sonra dışarı çıkarken illa ki ısı yalıtımlı bir çanta isteyeceksiniz, hem de yiyecekleri ayrı tutmak için, ondan benim tavsiyem, ısı yalıtım özelliği olan başka bir çanta daha edinin sonra.  Benim genel hayat görüşüm, “Her özelliği içersin.” dediğiniz her türlü ürün, kullanımı zor bir ürüne dönüyor zaten, ürün ne olursa olsun, herkes işini yapsın onun için:) Çanta ile ilgili bir diğer konu ise bebeğiniz ve kendiniz için ayrı çantalar hazırlamak isteyebilirsiniz, bence mantıklı, eşinizin ya da hastanede size yardımcı olacak kişinin işi kolaylaşır böylece. Kocaman çantalara gerek yok, bu da bir diğer notum.

– Pijama, gecelik, sabahlık: Bunların sayısında cimri olmayın, 2-3 gecelik, 1 pijama, 1 sabahlık iyidir, hepsi pamuklu. Normal doğumda 1 günde hastaneden çıkacağınız için bunların çoğunu kullanmadan dönebilirsiniz; ama normal doğumun garantisi olmadığından bunları alın yanınıza mutlaka, cimrilik buralarda yapılacak şey değil. Bir diğer notum ise bunları yeni satın aldıysanız eğer, yıkayın, ütüleyin, artık temizlik her zamankinden daha önemli. Unutmadan, emzireceğiniz için önden düğmeli olsun bunlar.

Emzirme sütyeni veya atleti: Memeleriniz sütle dolacak, bundan dolayı normalde giydiğinizden büyük olmalı ölçüsü, tabi ki pamuklu ve tabi ki alındıktan sonra yıkanmış, ütülenmiş. Eğer, 2 sene emzirmeyi başarabilirseniz, bu iç çamaşırı uzun süreli dostunuz olacak, çok da pratik.

Göğüs ucu kremi: Benim çantamda yoktu, hatta doktorumuz hastaneden çıkarken reçeteye yazmıştı da eve giderken almıştık eczaneden; ama bazı annelerin memeleri çok hassas olabiliyor, belki ilk günden sürmek isteyebilirsiniz. Bununla ilgili belli başlı markalar var, doktorunuz yardımcı olur zaten, özellikle emzirmeden önce temizlemeye gerek olmayanlar pratik, ilk günler genelde sadece hassasiyet oluşur zaten.

Çorap, iç çamaşırı: Bolca alın yanınıza, hatta kan kaybedildiğinden dolayı çok üşüyebilirsiniz, yanınıza patik de alabilirsiniz.

Kişisel eşyalar: Nedir bunlar? Diş fırçası, macunu, şampuan, sabun, tarak…

Saç tokası: Bebekle beraberken genelde saçlarınızı toplarsınız, çok terleyince de toplamak isteyeceksiniz, saç uzunluğunuza göre toka gerekir, alın yanınıza.

Hastaneden çıkarken giyeceğiniz kıyafet

Terlik: En rahatından…

Gerekli evrak: Kimlik, sağlık sigortası kartı (varsa), hastanenize göre istenen başka belgeler.

Bu arada, hastaneler bazı eşyaları size sağlar, onları doğum yapacağınız hastaneye sorsanız iyi olur, bazıları odanın süslemesini yapıyor, terlik sağlıyor, sabunu, havluyu zaten sağlar ama siz kendi kullandıklarınız götürmek isterseniz diye yazdım ben. İyisi mi siz hastaneden ne saplar, ne ister öğrenin.

Temel ihtiyaçlar dışında bir de bu işin keyfini sürmek için gerekenler var:

– Kırmızı ( ya da istediğiniz renkteki) kurdeleniz, tacınız, belki allık :)

– Defter, kalem: Ziyaretçileriniz, duygu, düşüncelerini yazabilir.

– Bebek şekerleri: Doğum için piyasa da çeşit çeşit ürün, seçenek var, yaptıysanız/yaptırdıysanız lavantalı kalpler, efendime söyleyim, bonbonlu kurdeleler, hastanede ziyarete geleceklere sunarsınız :)

Baba için liste:

Eşiniz de sizinle kalacaksa iç çamaşırı, pijama, yedek tşört, çorap, terlik. Tabi yanına para, kimlik de alsın :)

Bir de doğumu haber vereceklerinizin listesini eşinizle beraber önceden oluşturup dijital veya yazılı olarak bir yerde tutarsanız çok iyi olur, “Onu unuttum, bunu unuttum mu ki…” olmaz böylece.

En güzel, kolay ve sağlıklı doğumlar olsun inşallah.

Not 1: Bu yazıyı beğendiyseniz, “Doğuma giderken bebek çantası” başlıklı yazı da size yardımcı olabilir. “Ben onu zaten okudum.” diyorsanız, “Anne, ben bü-yü-yorum.” başlıklı yazıya bakın derim ben o zaman…

Sevgiler,

Uykusuz Anne

foto kaynak: etsy.com
2 thoughts on “Doğuma giderken anne-baba çantası hazırlamak”
    1. Evet Merve Hanım,çok doğru, teşekkürler. Bu konu ile ilgili bir hikayeniz var mı? Paylaşmak ister misiniz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *